Co jada się w Wielkanoc w innych krajach? W Niemczech nie może zabraknąć baranka z ciasta

Dodano:
Baranek z ciasta Źródło: Shutterstock / stockcreations
W Wielkanoc na naszych stołach nie może zabraknąć jajek, żurku, białej kiełbasy i ciast. Jednak święta te są też obchodzone w innych krajach. Zobaczcie, jakie potrawy serwują wtedy nasi sąsiedzi i nie tylko.

W Polsce Wielkanoc to najważniejsze święto dla katolików. Towarzyszą mu uroczystości kościelne, a także świętowanie w rodzinnym gronie. W czasie uroczystego, niedzielnego śniadania nie może zabraknąć u nas: potraw z jaj, pieczonej szynki, żurku, białej kiełbasy i świątecznych ciast. Śniadanie zwykle płynnie przechodzi w obiad, na którym pojawiają się zazwyczaj pieczone mięsa i drób. Jednak święta wielkanocne obchodzi się też w innych krajach. Spójrzcie, co zwykle serwują wtedy nasi sąsiedzi i nie tylko.

Co jada się w Wielkanoc u naszych sąsiadów?

W Niemczech Wielkanoc, czyli „Ostern” to malowanie pisanek, poszukiwanie wielkanocnych jajek, a także liczne festyny i jarmarki. Jeśli zaś chodzi o potrawy, to do tych najbardziej charakterystycznych należy „Osterlamm”, czyli ciasto w kształcie baranka, a także „Osterzopf”, czyli warkocz wielkanocny.

Na Ukrainie nie może zabraknąć paski, czyli babki drożdżowej z rodzynkami. Wkłada się ją do koszyczka wielkanocnego, a potem posmarowaną masłem spożywa jako dodatek do innych specjałów. Dość charakterystyczne jest to, że mięsa, wędliny, jajka i chrzan doprawia się octem, który również wkłada się do koszyczka. W święta wielkanocne serwuje się tu także dania na bazie kaszy, które wzbogaca się mięsem i warzywami.

Wielkanocne potrawy z południa Europy

Święta wielkanocne uroczyście obchodzi się też we Włoszech. Z tej okazji przygotowuje się ciasto „colomba”. Jest to rodzaj babki w kształcie gołębia, którą pokrywa się polewą z białej czekolady i karmelu oraz posypuje orzechami. Najważniejszym, świątecznym posiłkiem u Włochów jest obiad. Oprócz makaronów nie powinno na nim zabraknąć świątecznej kiełbasy, pieczonej jagnięciny oraz „fiadoni” – pieczonych pierogów drożdżowych nadziewanych serem. Ciekawie brzmi też kozie mleko podawane z ziemniakami i pieczonymi karczochami, jajka po neapolitańsku i słone torty nadziewane jajkami i serami.

W Hiszpanii wielkanocnym obchodom towarzyszą uroczyste procesje religijne. Jeśli zaś chodzi o potrawy charakterystyczne są tu: „potaje de garbanzos” – zupa z ciecierzycy, „bacalao” – dorsz w pomidorowym sosie, „torrijas”– rodzaj francuskiego tosta, „honazo” – mięsny sernik i „mona de Pascua” – wielkanocne, drożdżowe ciasto z jajkiem czekoladowym w środku.

We Francji w wielkanocną niedzielę dzieci szukają ukrytych, czekoladowych jajek. Popularne są tu też czekoladowe kurczaczki, baranki i zajączki. Jeśli zaś chodzi o potrawy, z okazji świąt wielkanocnych piecze się tu pasztety i przyrządza jajka na różne sposoby. Na obiad serwuje się pieczony udziec jagnięcy oraz ryby. W niektórych regionach piecze się też „Lamala”, czyli ciasto w kształcie baranka.

W Grecji obchody świąt wielkanocnych są bardzo uroczyste i pełne miejscowych obrzędów. Specjalnie na tą okazję przygotowuje się „koulourakia”, czyli słodkie kuleczki. W Wielki Piątek jada się zupę z pasty sezamowej, a w sobotę zupę z baraniny. Charakterystyczne jest tu też ciasto przypominające chałkę w kształcie wieńca, które piecze się z ugotowanymi, kolorowymi jajkami. Świąteczna niedziela to pieczony baran, „kokoretsi” – pieczona wątroba barania oraz przystawki w postaci oliwek i sałatki greckiej.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...